טיפת חלב מספקת שירותים כמו מעקב הריון ומעקב אחר התפתחות תינוקות. סניפי טיפת חלב הפזורים ברחבי הארץ ילוו אותך בזמן הריון, לאחר הלידה ובשנותיו הראשונות של התינוק.
טיפת חלב
לאחר שנתבשרת בשעה טובה כי את בהריון, עלייך לפנות לרופא נשים וכן לטיפת חלב, על מנת לדעת אילו בדיקות עלייך לעבור בתקופת ההיריון, ומתי.
טיפת חלב (או בשמה הרשמי "התחנה לבריאות האם והילד" או "התחנה לבריאות המשפחה") עוסקת במתן שירותי הדרכה, ייעוץ, ומעקב אחר התפתחות ההיריון והעובר, וכן אחרי שלבי התפתחותו הראשונים של התינוק (למעשה, עד גיל שלוש). היעד של טיפת חלב במהלך תקופת ההריון הינו לשמור על מצבם הבריאותי התקין של האם ושל התינוק שבבטנה, לעקוב אחר בדיקות הריון, לזהות ולספק צרכים בריאותיים, וכן לזהות נשים המצויות בסיכון.
סניפי טיפת חלב
סניפי טיפת חלב השונים מאוישים ע"י אחות, רופא, עובדת סוציאלית, דיאטנית ועוד.
סניפי טיפת חלב פרוסים בכל אזורי המגורים, ורצוי לפנות לתחנת טיפת החלב הסמוכה אליכם (ראי פרק "טיפת חלב - סניפים").
טיפת חלב לאחר לידה
אחרי לידה, נמשך המעקב בטיפת חלב, והוא כולל מעקב רפואי, מתן חיסונים (הכלולים בסל הבריאות) במועדם, בדיקות שמיעה וראייה לתינוק, בדיקת התפתחות פיסית (שקילה ובדיקת גובה), וכן בדיקות התפתחות שכלית ורגשית, כגון: עמידה, זחילה, דיבור, הבנה, קשב ועוד.
מה עושים בטיפת חלב?
בתחנות טיפת חלב השונות מבוצעות פעילויות רבות, וביניהן:
- מתבצע מעקב סדור על מהלך הריון האם ומצב בריאותה ובריאות העובר, הכולל בדיקות תקופתיות שונות, כגון: לחץ דם, משקל, וכו'. לאחר הלידה, מתבצע מעקב אחר התפתחות הילד.
- הפניה לבדיקות שונות, כגון: בדיקות רמת סוכר וספירת דם, על מנת לזהות ולמנוע במידת הצורך רעלת הריון. לצד זאת, הפניה לבדיקות גנטיות, על מנת לבצע גילוי מוקדם של מומים מולדים.
- ייעוץ והדרכה לאם ולבני משפחתה בכל הנוגע להריון, לידה וטיפול בתינוק (כולל הדרכה ועידוד הנקה).
- ניהול כרטיס מעקב הריון, בשילוב ובעדכון רופא נשים. כרטיס זה משמש את האם לכל אורך תקופת ההריון (וצריך להיות לצידה תמיד), ומוצג בבית החולים עם ההגעה ללידה.
- הדרכה לאורח חיים בריא לאם ולתינוק (תזונה נכונה, פעילות גופנית, מניעת עישון וכו').
- מתחם פעילויות לתינוקות - משחקי חשיבה וכדומה.
- בחלק מהתחנות, מתקיימות סדנאות שונות ומגוונות לאם ולתינוק, כגון: עזרה ראשונה, או עיסוי תינוקות.
טיפת חלב - סניפים
ישנן שתי אפשרויות שבמסגרתן ניתן לקבל שירותי טיפת חלב:
- המרכז לקידום בריאות הקהילה - תחנה שכונתית המספקת (בין היתר) שירותי טיפת חלב ומופעלת על ידי לשכת הבריאות האזורית (ללא תלות בהשתייכות לקופות החולים).
- טיפות חלב המופעלות על ידי קופות החולים - מרכזים בהם ניתן השירות רק למבוטחי הקופה.
בישובים מסוימים מופעלות תחנות טיפת חלב על ידי לשכת הבריאות האזורית ובישובים מסוימים על ידי קופות החולים. ניתן לברר לגבי התחנה הרלוונטית עבורכם בקופת החולים שלכם, כמו גם באתר משרד הבריאות: www.health.gov.il.